Nemška jezikovna ekskurzija v čokoladnico Zotter in motorični park

V petek, 12. aprila 2024, smo se devetošolci Olgice odpravili na nemško jezikovno ekskurzijo v čokoladnico Zotter, obiskali pa smo tudi motorični park Gamlitz. Skoraj vsakdo je že slišal za čokoladnico Zotter, ki je po našem mnenju najbolj posebna čokoladnica.  Čokoladnica Zotter je ena izmed avstrijskih čokoladnic, a tudi ena izmed redkih, ki posluje na zabaven in pošten način. Znana je po svojih najbolj »odbitih« čokoladnih kombinacijah in po izdelavi najslajših čokolad iz najkvalitetnejših sestavin. Vsa čokolada je ekološko pridelana, kakavova zrna nosijo tudi certifikat pravične trgovine, kar je zagotovo vredno omeniti. Učenci smo se ekskurzije že dolgo veselili in nestrpno čakali na dan, ko se bomo skupaj odpravili v Avstrijo. Ob 7.15 uri zjutraj smo se zbrali na parkirišču pod gradom in se ob 7.30 odpravili proti Avstriji. Vozili smo se mimo Gornje Radgone na avstrijsko Štajersko in sicer najprej v vasico Riegersburg. Okoli devete ure smo že prispeli pred čisto pravo tovarno čokolade, imeli smo še čas za malico in se že ob 9.15 odpravili v čokoladnico. V »Kakavovem kinu«, se je pričel predstavitveni in zelo zanimivi film, ki nas je popeljal v svet čokolade in nam prikazal kako čokolada nastaja in kako pridelujejo kakavova zrna, prav tako smo lahko spoznali nekatere kmetovalce, ki v Latinski Ameriki pridelujejo kakavova zrna. Zotter čokoladne kreacije so vse izdelane na principu: »Od kakavovega zrna do tablice čokolade«, kar pomeni, da se uvozijo le vrhunska kakavova zrna, ki jih pri proizvodnji čokolade predelajo in uporabijo. Sami ustvarjajo tudi neverjetna polnila in čokoladne mase za ročno izdelane čokoladne tablice. Vedno poskrbijo tudi za raznolikost okusov in kvaliteto same čokolade. Ko je čokoladni izdelek pripravljen, potrebuje le še lepo oblikovano zunanjost. Po ogledu zanimivega filma, smo se odpravili na ogled čokoladnice in tako že težko pričakovanega poskušanja čokolad. Poskusili smo lahko kar 500 okusov čokolad, od tiste začetne najbolj grenke, pa do najslajše. Spoznali smo lahko grenak okus surovih kakavovih zrn, namočili prste v tekočo čokolado iz čokoladnih fontan, si odlomili kakšen košček čokolade in si postregli s čokoladnimi napitki. Poskusili smo tudi najti najbolj domiselni okus polnjenih čokolad, ki se prevažajo na tekočem traku. Prav tako smo se sprehodili med zastekljenimi galerijami čokoladnice, kjer smo lahko ves čas spremljali proces proizvodnje čokolade s pomočjo avdio vodiča, ki je bil na voljo tudi v slovenščini. Na koncu našega potepa po čokoladnici, smo se seveda ustavili tudi v njihovi trgovini, kjer smo si kupili prej okušene okuse čokolad in tudi njihove praline ali druge izdelke. Čokoladnica Zotter nas je prepričala s svojimi odličnimi in okusnimi čokoladami ter eksotičnimi, zanimivimi in pestrimi kombinacijami okusov. Med obiskom smo spoznali tudi ustanovitelja čokoladnice g. Josefa Zottra, s katerim smo se tudi fotografirali. Povedal pa nam je tudi, kako se je vse skupaj s čokoladnico začelo in kako se mu je porodila ideja za čokolade z različnimi okusi. Na začetku 90. let je bil izbor čokolad na čokoladnem tržišču bolj dolgočasen kot raznolik. Preplavljen je bil le z lešnikovimi in navadnimi mlečnimi čokoladami, temna čokolada pa je veljala celo za neobičajno redkost. Josef Zotter, ki je bil takrat po poklicu slaščičar ter se kasneje odločil, da bo svoje slaščičarsko znanje prenesel v izdelavo čokolade. Na čokoladno tržišče je želel vnesti nekaj novosti in svežine, zato je začel s prodajo ročno izdelanih čokolad najrazličnejših kombinacij. Domislil se je najbolj okusnih in fantastičnih kreacij.  Josef Zotter je odprl svojo proizvodno tovarno in ustvaril svoj pravi čokoladni imperij. Odpravili pa smo se tudi na njihovo pokopališče čokolad, kjer počivajo čokolade, ki niso bile okusne in čokolade, ki so šle iz prodaje. Tako smo se po vsem tem sladkem doživetju odpravili še v njihov čisto pravi mini ekološki živalski vrt, kjer smo imeli kratek postanek za malico. Videli, pobožali in fotografirali smo alpake, ponije, mini konje, zajčke, ovce in bele kenguruje. Na koncu ogleda mini živalskega vrta pa nas je seveda čakal dolg tobogan po katerem smo se z veseljem spustili. Ogled čokoladnice, mini ekološkega živalskega vrta in pokopališča čokolad je trajal nekje dve uri in pol. Na parkirišču pred čokoladnico Zotter nas je že čakal avtobus, s katerim smo se polni energije, ki smo jo dobili od pokušnja čokolad že odpravili v motorični park Gamlitz. V »Motorikpark-u« v Gamlitz-u nas je čakalo skoraj 30 različnih postaj in 100 vadb. Motorični park Gamlitz pa je tudi največji tovrsten park v Evropi, kjer se najde res vse od različnih stez za hojo, lovljenja ravnotežja, teka po valovitih progah, hoje po čutilnih progah, gugalnic pa vse do toboganov. Ko smo v motoričnem parku pokurili vso energijo, smo se utrujeni vrnili domov. Na Ptuj smo prispeli ob 15.15. Potovali smo z agencijo Alpetour. Zahvaljujemo se jim za odlično organiziran izlet in krasnega vodiča Klemna, ki nam je podal nekaj zelo zanimivih in koristnih informacij. Ker smo deveti razredi in se počasi poslavljamo od naše Olgice, ter že štejemo dneve do konca osnovnošolskega šolanja smo bili res veseli, da smo se lahko  družili in zabavali na eni naših zadnjih skupnih ekskurzij. Verjamem, da nam bo ta izlet za vedno ostal v lepem in okusnem spominu.

 Zapisala: Tiana Mlakar, 9. b

(Skupno 323 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost