Državno tekmovanje “F1 in Schools Slovenia”

V sredo, 29. maja 2024, se je ekipa šestih devetošolcev z Olgice udeležila prvega državnega tekmovanja “F1 in Schools Slovenia”. Našo ekipo smo sestavljali Gaja Urek, Kaja Katarina Taučer, Grega Markež, Tim Benko, Gal Kiar Žmavc in Enej Požun Krapež. V sklopu tega tekmovanja smo se v preteklih mesecih udeležili delavnice, ki je bila za  nas pripravljena na Strojni akademiji in podjetju CNC Murko. Tam smo izdelovali svoje modele dirkalnikov Formule 1, ki smo jih nato uporabili na tekmovanju. Cilj tekmovanj je bil čim hitreje pritisniti na sprožilec, ki je preluknjal majhno bombico napolnjeno s CO2, ki je nato povzročila, da je dirkalnik prevozil 20 metrov dolgo tekmovalno progo.

V sredo smo se v športni dvorani Campus na Ptuju zbrali tekmovalci vseh pet šol, ki smo pomerile v tekmovanju, in sicer OŠ Ormož, OŠ Juršinci, OŠ Ivanjkovci, OŠ Velika Nedelja in naša šola –  OŠ Olge Meglič. Državno tekmovanja so obiskali tudi županja MO Ptuj, Nuška Gajšek, predsednik organizacije “F1 in Schools Slovenia”, Milan Klemenc, in zastopnik “F1 in Schools Slovenia”, Matjaž Murko. Častna gosta dogodka sta bila minister za gospodarstvo, Matjaž Han, in evroposlanec, Matjaž Nemec.

Ocenjevalci so ocenjevali, kako smo imeli urejen prostor, kjer smo predstavljali našo šolo, sponzorje, formule ter naše predstavitve o poteku celotnega dela. Ko so ocenjevalci obiskali stojnice vseh šol, je bil čas za pričetek tekmovanja. Pred začetkom se je vsaka skupina predstavila in odgovorila na nekaj vprašanj, ki so nam jih zastavili. Sam potek tekmovanja je bil enostaven, vendar zelo napet. Veliko je bilo odvisno od tega, kako je bil dirkalnik sestavljen. Naš reakcijski čas je bil sicer najhitrejši, vendar nas je zračni upor dirkalnika zelo zaustavil. Ko smo se med seboj pomerile vse šole, je bil čas, da ocenjevalci preštejejo dosežene točke vsake ekipe in nam nato sporočijo rezultate. Čeprav smo se dobro odrezali na predstavitvi in celostni podobi ekipe, pa smo se zaradi že prej omenjenega zračnega upora na koncu uvrstili na 5. mesto. Naša ekipa je imela ves čas ob sebi navijače, in sicer naše petošolce, ki so nas vneto spodbujali skozi celotno tekmovanje, za kar smo jim resnično hvaležni.  Prav tako je prišla za nas navijat tudi naša ravnateljica Helena Ocvirk. 

V imenu ekipe Olgamobil se iskreno zahvaljujem našemu mentorju Davorinu Tikviču in sponzorjem – podjetju Tenzor, Dominko in Doorssen. Hvala za vso podporo in dobro voljo, ki ste nam jo namenili.

Zapisala: Gaja Urek, 9. a

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost