Vrt in Dan Zemlje (22.4.11)


VRTilnica in Dan Zemlje na Olgici

Na Olgici se trudimo, da učenci pridobivajo nove spretnosti in znanja, ki so ključnega pomena za učinkovit trajnostni razvoj; učence navajamo na timsko delo, sodelovanje, na preživljanje prostega časa v naravi, …Vse to je bilo vodilo, da smo se letos 4. razredi podaljšanega bivanja vključili v projekt Šolska VRTilnca, ki smo ga pričeli izvajati že pozimi.

{gallery}galerija_10_11/2011_04_22_Dan_zemlje{/gallery}

Učenci so v ustvarjalnih delavnicah pripravili lončke za sajenje zelišč. Ker so pri krožku mlajši učenci, smo se poslužili tehnike tiskanja. Učenci so okrasili lončke s potiskanjem. Nastali so zanimivi vzorci. Nato smo v pripravljene lončke posadili zelišča, ki so jih učenci, starši, dedki, babice, sosedi, prijatelji (projekt je postal medgeneracijski, družinski), … prinesli v šolo. Učenci so zelišča pridno zalivali. Takoj ko se je otoplilo, smo pripravili gredo v šolskem amfiteatru. Zelišča smo iz lončkov posadili na gredo, kjer bodo imela več prostora za rast. Zelišč se je nabralo 19  vrst (hermelika, plahtica, drobnjak, čemaž, materina dušica, majaron, luštrek, netresk, rabarbara, sivka, melisa, pelin, kamilica, janež, ameriški slamnik, žajbel, …). Sledilo je označevanje rastlin. K vsaki rastlini smo postavili leseno tablico, na kateri je slika rastline in njeno slovensko in latinsko poimenovanje. Kot vsak lep vrt, ima tudi naš vrt leseno  ograjo, ki je nastala pod vodstvom učiteljice Vide Lačen.

Da naše delo ni ostalo samo za štirimi stenami, smo si na Dan Zemlje, 22. aprila 2011, umislili pred šolo stojnico, na kateri smo predstavili zelišča in naš novi zeliščni vrt.  Obiskovalci in naključni sprehajalci Ptuja so poskušali namaze iz zelišč, dobili so recepte in napotke za pripravo namazov, nato so si ogledali še zeliščni vrt. Vsi so bili zelo navdušeni, še posebej nad čemažem, katerega je izpod Boča prinesla učiteljica Lidija Žmavc.

Takšnih projektov si še želimo, tako učitelji, kot učenci, ki so pokazali ogromno zanimanja za delo, motiviranosti za pridobivanje novega znanja in drugačnega načina poučevanja.

                                                                                                                      DARJA BRLEK

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost