Rastem s knjigo

RASTEM S KNJIGO – projekt

Nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo izvaja Javna agencija za knjigo RS, Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za šolstvo in šport RS, Združenje splošnih knjižnic, ob podpori Zavoda za šolstvo RS, Društva šolskih knjižničarjev Slovenije in Društva slovenskih pisateljev v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi šolami in osnovnimi šolami s prilagojenim programom ter zamejskimi osnovnimi šolami

   

 

Cilji nacionalnega projekta Rastem s knjigo so:
– spodbujanje dostopnosti kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja;
– promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja;
– spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic;
– motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

V šolskem letu 2014/15 se bo tudi na naši šoli s sodelovanjem Splošne knjižnice Ivana Potrča Ptuj izvajal projekt Rastem s knjigo za učence 7. razredov. Sama sem koordinatorka projekta na šoli.

Za letošnje šolsko leto (2014/2015) je izbrana knjiga pisatelja Slavka Pregla Odprava zelenega zmaja z ilustracijami Marjana Mančka.

 

Učenci so knjigo že prejeli, in sicer v torek, 25. 11. 2014, ko smo obiskali knjižnico Ivana Potrča Ptuj. Sprva nas je sprejela ga. Milena Dobršek, vodja oddelka za razvoj in digitalizacijo. Učencem je predstavila uporabo kooperativnega online bibliografskega sistema oz. Virtualno knjižnico Slovenije – COBISS.

V nadaljevanju smo odšli v pravljično sobo mladinskega oddelka, kjer nam je ga. Leonida Mesarič povedala več o samem oddelku, načinu izposoje in članstvu v knjižnici. Nato smo poslušali odlomek iz knjige Odprava zelenega zmaja, ki smo jo na koncu dobili tudi v dar, vsak svojo. Odšli smo še med knjižne police, kjer smo brskali po knjigah, iskali zanimivosti, si kakšno tudi izposodili, nekateri pa so izposojeno tudi vrnili. Za konec smo rešili še knjižnično uganko ter si ogledali razstavo nagrajenih knjig.

Knjižničarka Alenka Kandrič

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost