Valeta 2023

Pa je prišel ta dan. Ta, ki smo ga po eni strani nestrpno čakali in ki nam je prinesel konec najdaljšega obdobja v našem življenju. Prišel je dan valete.

V sredo, 14. julija 2023, smo se devetošolci ob 16. uri še zadnjič zbrali v naši telovadnici in opravili še zadnje priprave na valeto, ki se je začela uro kasneje. Na začetku je naša plesna učiteljica, ga. Rebeka Ostroško, nagovorila vse prisotne ter prebila led z zabavnim nagovorom in nas nato vodila skozi vse plese. Naš plesni nastop, na katerega smo se pripravljali zelo intenzivno, smo začeli s četvorko in nadaljevali z dunajskim in angleškim valčkom, cha-cha-chajem, disco swingom, bluesom in kavbojsko polko. Na koncu smo zaplesali ob znanih ritmih  pesmi  “YMCA” in “Račke”.

Plesom je sledil del, v katerega smo vložili največ truda. Celo leto samo se z našima razredničarkama, go. Renato Debeljak in go. Vido Lačen, pripravljali na ta velik zalogaj, pripraviti in voditi valeto, ki je potekala po vzoru oddaje “24ur”, le da smo jo mi poimenovali “78.864 ur”, kar predstavlja 9  let, ki smo jih preživeli skupaj. Naša oddaja se je začela s predstavitvenim videom vseh učencev. Nato smo na oder stopili voditelji Zaja Postružnik, Zoja Zemljarič, Andraž Mršek in Taj Sledič. V prvem prispevku, v katerem  smo v naš studio povabili tudi našo plesno učiteljico, smo predstavili posnetke “nadzornih kamer” z naših plesnih vaj. Oddajo smo nadaljevali z novico o najdenih slikah generacije, v katerem smo v studio povabili “arheologinjo” Niko Vidovič. V naslednjem prispevku o burekih v Sloveniji sta se nam oglasili “dopisnici iz Bosne” Ajla Noćajević in Lajla Poturović. Sledil je prispevek o zdravstvu, v katerem sta “doktorici” Anemarie Fladung in Minea Leva odgovarjali na največkrat zastavljena vprašanja o Covidu 19. Vodenje športnega dela oddaje sta prevzela Oskar Hodnik in Fabian Pšajd. “Športni novinarki” Kaja Predikaka in Ela Vidovič sta se javili v živo s tekmovanja v “podvodnem kičkanju”, pokukali pa smo tudi v zakulisje priprav na “koruzno ligo”, kjer sta nas pozdravili “novinarki” Živa Žnidarič in Maša Salemovič. Obudili smo tudi spomine na 3. razred in na snemanje oddaje “Ribič Pepe”, v katerem smo odplesali na pesem “Foksner”. Alja Sedič in Selina Murko sta nas popeljali v svet slave in blišča, a je že v začetku prišlo do manjše zmede z gosti, saj je namesto napovedane gostje v studio uletel “Lepi Dasa”, ki ga je odlično odigrala Nina Kekec. Po “zmedi” nas je že prej napovedana gostja Ajda Brodnjak Ritoša navdušila s svojim igranjem saksofona. V studiu nas je obiskal tudi Teo Potočnik, ki nam je premierno predstavil svoj nov videospot za pesem “V dolini tihi”.

Luka Sarić in Teo Vidovič sta nam skozi “vreme” predstavila našo osnovnošolsko pot. Kot sta povedala, je na le-tej pomembno vlogo odigrala naša ravnateljica, ga. Helena Ocvirk, ki smo ji zato namenili posebno zahvalo.

Po vremenu je sledil “Fokus”, v okviru katerega sta Alem Alagić in Klara Gabrovec pod lupo postavila 9. a in 9. b. Skozi leta smo se vedno bolj zavedali, kako pomembno vlogo imajo pri odraščanju naši starši, zato je sledila zahvala njim. Nagovoril pa nas je tudi predstavnik staršev, g. Andrej Mršek. V šoli sta v zadnjih štirih letih vlogo naših staršev pogosto prevzeli naši razredničarki, ga. Vida Lačen in ga. Renata Debeljak, ki sta v veliki meri pripomogli, da smo danes to, kar smo, zato smo se jima posebej zahvalili. Nato je na oder stopila še naša ravnateljica, ki nam je namenila nekaj spodbudnih besed, ki si jih bomo zapomnili za zmeraj. Sledil je “uradni del” valete, v okviru katerega so bila podeljena priznanja. Najprej smo priznanje prejeli zlati odličnjaki, to smo učenci, ki smo vseh devet let imeli povprečje zaključnih ocen 4,6 ali več. Vsak od nas se je vpisal tudi v Zlato knjigo odličnjakov. Sledila je podelitev priznanj in knjižnih nagrad zlatim bralcem, ki smo uspešno opravili bralno značko vseh devet let. Knjižne nagrade in priznanja smo prejeli tudi učenci, ki smo dosegli srebrna in zlata priznanja na državnem nivoju. Nato pa je sledil najrazburljivejši del večera, podelitev posebnih priznanj in razglasitev “naj učencev”. “Naj kulturnica” sem postala Zaja Postružnik, “naj športnik” pa Lan Milošič, ki je hkrati tudi “naj športnik” Mestne občine Ptuj. “Naj učenki” generacije sva postali Anastasiia Petrova in Zaja Postružnik. Nato nam je gospa ravnateljica zaupala, da je znan tudi že “naj učenec oz. učenka” Mestne občine Ptuj. Ta  laskav naslov je letos pripadel meni, torej Zaji Postružnik, česar sem bila neizmerno vesela.

Po končanem uradnem delu so v  studio sporočili izredno novico, da se devetošolci z Olgice poslavljajo. Za konec smo zato skupaj zapeli našo himno generacije 2014-2023 “Danes je moj dan”. Po uradnem delu valete smo se odpravili v hotel Primus, kjer smo konec osnovne šole proslavljali dolgo v noč.

Draga Olgica, še naprej vzgajaj generacije otrok, ki bodo od tebe prejele isto mero ljubezni, znanja in izkušenj, kot smo jih zadnjih 9 let prejemali mi. Za to smo ti izjemno hvaležni. Pogrešali bomo učitelje, učilnice, tvoje hodnike, prireditve, tekmovanja in še bi lahko naštevala. Dala si nam ogromno, dala si nam košček sebe, ki ga bo vsak od nas zvesto in ponosno nosil, kamor koli ga bo življenjska pot ponesla. Med tvojimi štirimi stenami smo prvič čutili prijateljstvo, srečo, ljubezen, včasih tudi razočaranje. Začeli smo verjeti, verjeti vase, drug v drugega in nazadnje 14. junija 2023 spoznali, da na koncu ne štejejo leta, ki smo jih preživeli skupaj, ampak to, kako smo jih preživeli. Pogrešali te bomo, draga Olgica!

Zapisala: Zaja Postružnik, 9. b

Povezava do fotografij v originalni kvaliteti za prenos

(Skupno 1.483 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost