Jezikovna ekskurzija v London (13.-16.3.2014)


Osmošolci v Londonu

Tudi v tem šolskem letu smo v okviru nadstandardnega programa ponudili možnost jezikovne ekskurzije v London za učence 8. razreda, in sicer v organizaciji podjetja Eol d. o. o. iz Ljubljane, ki se je je udeležilo 20 učencev naše šole.

Pridružilo se nam je še pet drugih mladih potnikov in štirje učenci OŠ Hajdina skupaj z njihovo učiteljico, go. Branko Gaiser.

V četrtek, 13. 3. 2014, smo se polni pričakovanj ob 6.30 dobili na parkirišču pod gradom, od koder nas je odpeljal avtobus do letališča Jožeta Pučnika v Ljubljani, kjer je marsikdo po vseh opravljenih formalnostih prvič sedel na letalo. Po mirnem, uro in petdeset minut trajajočem letu, smo pristali na letališču Stansted v Londonu. Tam nas je že čakal avtobus z vhodnimi vrati na “napačni” strani, ki nas je najprej odpeljal na skoraj uro dolgo vožnjo do Londona, nato pa nas popeljal še na krožni ogled prestolnice s štirikrat več prebivalci, kot jih ima naša cela država. Seveda ni manjkalo postankov za fotografiranje glavnih znamenitosti – Big Bena, telefonskih govorilnic, Tower Bridga itd. Po obilni večerji smo se nato odpravili na ogled briljantnega muzikala “Mamma Mia” in se v poznih večernih urah s podzemno železnico vrnili v hotel, kjer smo popoldne že pustili svojo prtljago. Po napornem dnevu smo se odpravili spat. Lepih vtisov prvega dne nam ni pokvaril niti požarni alarm, ki nas je zbudil sredi noči in vse “stanovalce” hotela spravil na sredo ulice za skoraj uro. Na srečo ni bilo hujšega – nobenega požara, le manjši dim.

Po zajtrku naslednje jutro je sledil obisk kraljevega Londona, kraljičine rezidence, cvetočega parka sv. Jamesa, kraljeve straže in trga Trafalgar Square z Nelsonovim spomenikom. Sledila je še plesno-igralska delavnica na temo »Mamma Mia«, kjer so se učenci naučili del koreografije iz muzikala. Po končani delavnici smo se odpravili na Leicester Square, kjer je bil čas za kosilo in nakupe spominkov. Tudi letos smo naš že vnaprej načrtovan program “nadgradili” še z obiskom transportnega muzeja, kjer so učenci uživali med londonskimi avtobusi in taksiji.  Naši ogledi so se nadaljevali na Greenwichu, kjer smo se lahko fotografirali ob ničelnem poldnevniku in si ogledali muzej astronomije. Prečudovit sončen dan se je zaključil s “poletom” z londonskim očesom (tj. London Eye), ki nam je ponudil prekrasen razgled na nočni London. Sledil je povratek v hotel in  zaslužen počitek.

Tretji dan se je začel z zajtrkom in nekoliko kasnejšim odhodom iz hotela. Na postaji podzemne železnice Kings Cross smo se pridružili turistom, ki so v vrsti čakali na fotografiranje ob vozičku Harryja Potterja na peronu 9 3/4. Po fotografiranju sta nas čakala dva muzeja. Skupina fantov se je skupaj z vodnikom, g. Gregorjem Majnikom, odpravila v muzej znanosti (tj. Science Museum), medtem ko so drugi učenci skupaj s preostalimi spremljevalci obiskali prirodoslovni muzej (tj. Natural History Museum), kjer smo med drugim lahko videli sinjega kita v naravni velikosti. Po kosilu smo se odpravili na Covent Garden z zanimivimi nastopi uličnih umetnikov, nato pa nas je pot vodila v zelo znano trgovino Hamleys, kjer smo uživali med raznimi igračami, ki se nahajajo v petih nadstropjih. Kmalu smo se odpravili na Baker Street na obisk znamenitosti, ki se je je marsikateri učenec najbolj veselil – muzej voščenih lutk Madame Tussauds. Po fotografiranju z zvezdniki je sledila večerja v Pizza Hutu in še zadnja vožnja s podzemno železnico. Pred vstopom v hotel smo še naredili zadnjo “gasilsko” fotografijo, nato pa je sledil zelo kratek spanec, saj smo morali vstati že zelo zgodaj. Polni lepih vtisov in novih doživetij smo zgodaj zjutraj zapustili London. Z jutranjim letom nas je letalo easyJeta popeljalo s Stansteda na letališče Jožeta Pučnika. V zgodnjih popoldanskih urah so učenci z veseljem in obogateni z novo izkušnjo po nekaj dneh znova objeli svoje starše in verjameva, da je bilo nedeljsko popoldne v vseh teh družinah polno raznovrstnih lepih zgodb.

 

Zapisala:

Vojko Jurgec in Ksenija Kovačič Žižek,

spremljevalca na jezikovni ekskurziji v London  

 

 

{gallery}galerija_13_14/2014_03_13_London{/gallery}

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost