Slovenski MEGA kviz

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižnično-informacijskega opismenjevanja. Organizacijsko in strokovno ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo v sodelovanju s Pedagoško sekcijo pri  Skupnosti muzejev Slovenije in (v letošnjem letu) z Narodnim muzejem Slovenije.

Glavna cilja kviza sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti. Projekt poteka v šolskem letu, od oktobra do maja, učence k reševanju spodbujajo splošne in šolske knjižnice po Sloveniji. Kviz je primeren predvsem za učence drugega in tretjega triletja osnovne šole.

Vsak cikel kviza vsebuje pet sklopov. Posamezni sklop obsega vprašalnik (tudi v pdf obliki, primerni za tisk), obsežnejše gradivo o predstavljeni temi (»Vse o …«) in vrsto spodbud za nadaljnje raziskovanje (Radovednež) in potepanje (Potepuh), opremljen pa je tudi s slikovnim in video gradivom ter vrsto e-povezav.

Letošnji cikel smo posvetili obdobju starega Egipta. Deveti cikel z naslovom STARI EGIPT – ZAKLADNICA ČUDES so pomagali ustvarjati sodelavci Narodnega muzeja Slovenije, ki so pripravili odlično razstavo z naslovom Mumija in krokodil: Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu. Razstavo si lahko ogledate v prostorih Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova, in sicer do februarja 2015.

 

Predstavitev kviza pripravljamo v sklopu strokovne srede, 8. oktobra 2014, ob 10. uri, v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana.

MEGA kviz lahko od 8. oktobra 2014 rešujete v celoti (vseh 5 sklopov) www.megakviz.si.

Seznam priporočene literature je dostopen na domači strani Mestne knjižnice Ljubljana: http://www.mklj.si/mega-kviz.

Tudi ti se pridruži zakladnici znanja in rešuj MEGA kviz in obiskuj kulturne ustanove. Moja pomoč ti je vedno na voljo.

Knjižničarka Alenka K.

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost